Poradniki

Karta sportowa od pracodawcy: PIT, ZUS i ZFŚS

W Polsce karta sportowa albo karnet opłacany przez pracodawcę to co do zasady przychód pracownika ze stosunku pracy, a to, z jakich pieniędzy firma go finansuje, zmienia rozliczenie PIT i składek ZUS. Ten poradnik nazywa zasady, których szukają pracodawcy, wskazuje oficjalne źródła i podsuwa pytania do księgowego. To nie jest porada podatkowa: przepisy i interpretacje się zmieniają, więc przed decyzją skonsultuj się z księgowym.

Aktualizacja · 7 min czytania

Czy karta sportowa od pracodawcy to przychód pracownika?

Co do zasady tak. Art. 12 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zalicza do przychodów ze stosunku pracy nie tylko wynagrodzenie, ale też wartość nieodpłatnych świadczeń i świadczeń częściowo odpłatnych, bez względu na źródło ich finansowania. Karnet albo karta sportowa opłacana przez firmę to właśnie takie świadczenie.

Granice wyznaczył wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 8 lipca 2014 r. (sygn. K 7/13): świadczenie jest przychodem pracownika, gdy pracownik zgodził się z niego skorzystać, zostało spełnione w jego interesie i przyniosło mu wymierną korzyść, którą da się mu przypisać. Karta, którą pracownik sam wybiera i z której korzysta, zwykle spełnia te warunki. Wtedy pracodawca jako płatnik dolicza jej wartość do przychodu, pobiera zaliczkę na podatek i wykazuje ją w rocznej informacji PIT-11.

Interpretacje indywidualne Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej w sprawie kart i pakietów sportowych znajdziesz w wyszukiwarce Ministerstwa Finansów https://eureka.mf.gov.pl, a ogólne informacje o PIT na portalu Krajowej Administracji Skarbowej https://www.podatki.gov.pl.

Co zmienia dopłata pracownika?

Bardzo często pracodawca pokrywa część ceny karty, a resztę dopłaca pracownik, na przykład przez potrącenie z wynagrodzenia, na które wyraził zgodę. Wtedy świadczenie jest częściowo odpłatne, a przychodem pracownika jest co do zasady ta część, którą sfinansowała firma. Kwota, którą pracownik płaci z własnych pieniędzy, nie jest jego przychodem.

Dopłata pracownika ma też znaczenie dla VAT i dla tego, jak firma księguje zakup kart. To są osobne pytania, a odpowiedź zależy od umowy z dostawcą i od tego, jak przekazujesz karty pracownikom. Zanim ustalisz zasady współfinansowania, pokaż księgowemu umowę i regulamin.

Karta sportowa z ZFŚS: kiedy jest zwolniona z PIT?

Art. 21 ust. 1 pkt 67 ustawy o PIT zwalnia z podatku świadczenia rzeczowe i pieniężne, które pracownik otrzymuje w związku z działalnością socjalną, jeśli zostały sfinansowane w całości ze środków Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych lub funduszy związków zawodowych, łącznie do rocznego limitu określonego w tym przepisie. Ustawa zastrzega, że bony, talony i inne znaki uprawniające do wymiany na towary lub usługi nie są świadczeniami rzeczowymi. Kwotę limitu na dany rok sprawdź w aktualnym tekście ustawy albo u księgowego.

Dwa warunki łatwo przeoczyć. Po pierwsze, karta musi być sfinansowana z ZFŚS w całości: jeśli część dokłada firma z innych pieniędzy, zwolnienie może nie mieć zastosowania. Po drugie, ustawa o ZFŚS w art. 8 ust. 1 wymaga, żeby przyznawanie świadczeń i wysokość dopłat z Funduszu zależały od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej pracownika. Ta sama dopłata dla wszystkich, bez kryterium socjalnego, to sygnał ostrzegawczy przy kontroli.

Nie każda firma ma ZFŚS. Ustawa nakłada obowiązek tworzenia Funduszu na pracodawców, którzy na 1 stycznia danego roku zatrudniają co najmniej 50 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty, a mniejsi mogą go tworzyć na zasadach z ustawy. Sprawdź swój regulamin, zanim zaplanujesz finansowanie.

Czy od karty sportowej płaci się składki ZUS?

To zależy od źródła finansowania. Rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek w § 2 ust. 1 pkt 19 wyłącza z podstawy wymiaru świadczenia finansowane ze środków przeznaczonych na cele socjalne w ramach ZFŚS. Karta opłacana z ZFŚS zgodnie z jego regulaminem co do zasady nie jest więc oskładkowana.

Karta opłacana z bieżących środków firmy co do zasady wchodzi do podstawy wymiaru składek. Ten sam paragraf w pkt 26 wyłącza jednak korzyści materialne wynikające z układów zbiorowych pracy, regulaminów wynagradzania lub przepisów o wynagradzaniu, polegające na uprawnieniu do zakupu usług po cenach niższych niż detaliczne. ZUS w swoich interpretacjach oceniał karty sportowe różnie, zależnie od tego, czy pracownik dopłaca i czy uprawnienie wynika z regulaminu wynagradzania.

Jeśli masz wątpliwości, płatnik składek może wystąpić do ZUS o wydanie interpretacji indywidualnej. Informacje i formularze znajdziesz na https://www.zus.pl.

Czy zniżki wynegocjowane z siłowniami to przychód?

To inna sytuacja niż karta opłacana przez firmę. Gdy pracodawca niczego nie płaci, a jedynie negocjuje dla pracowników zniżkę w kilku siłowniach, pracownik kupuje karnet za własne pieniądze, tylko taniej. Dla składek ZUS znaczenie może mieć wspomniany pkt 26, jeśli uprawnienie do zniżki wynika z regulaminu wynagradzania lub układu zbiorowego.

Dla PIT kluczowe jest, czy zniżka jest dostępna tylko dla pracowników i właśnie ze względu na pracę w firmie, czy też siłownia oferuje ją także innym. Szczegóły Twojego porozumienia decydują o rozliczeniu, więc sprawdź je z księgowym. Zniżki w kilku siłowniach blisko biura to częsty pierwszy krok w benefitach dla małej firmy, właśnie dlatego, że firma niewiele ryzykuje.

O co zapytać księgowego?

Zabierz te pytania na spotkanie, razem z opisem tego, co dokładnie zapłaci firma, co zapłaci pracownik i z jakich środków. Jeśli dopiero porównujesz oferty, zacznij od poradnika jak wybrać dostawcę benefitów sportowych.

Odpowiedzi zapisz w regulaminie benefitu albo w regulaminie ZFŚS. Pracownicy pytają o podatek od karty częściej, niż się wydaje, a jasna informacja na starcie oszczędza nieporozumień przy pierwszym pasku wynagrodzenia.

  • Czy finansujemy kartę z ZFŚS, ze środków obrotowych, czy łączymy oba źródła, i co to zmienia w PIT i w składkach ZUS?
  • Jak wycenić przychód pracownika, gdy dopłaca część ceny z wynagrodzenia?
  • Czy nasz regulamin ZFŚS spełnia kryterium socjalne dla dopłat do kart sportowych?
  • Czy zniżka wynegocjowana z siłownią, bez płatności ze strony firmy, wymaga jakiegokolwiek rozliczenia?
  • Jak potraktować VAT i koszty uzyskania przychodu przy zakupie kart?
  • Czy coś się zmienia dla osób na umowach cywilnoprawnych albo pracujących w innym kraju?

Jak Yeki wpisuje się w benefity firmy?

Yeki daje Ci dwa sposoby na wspieranie sportu i możesz korzystać z obu. Z Yeki Pass, naszą kartą sportową dla pracowników, firma pokrywa cały miesięczny karnet na siłownie, studia, baseny i centra sportowe albo jego część i płaci jedną kwotę miesięcznie za osoby, które aktywowały Pass, z listą aktualizowaną co miesiąc. Jeśli wolisz zacząć od kilku siłowni blisko biura, Yeki przygotuje zniżki dla Twoich pracowników w wybranych przez Ciebie miejscach.

Razem z propozycją wyślemy Ci informacje o tym, jak Pass jest traktowany w Polsce, do omówienia z księgowym. Firma widzi tylko dane zbiorcze: ile osób aktywowało Pass i jak często z niego korzysta, nigdy kto, gdzie ani kiedy. Nie ma minimalnej liczby osób, a ktoś, kto odchodzi z firmy, może dalej opłacać Pass na siebie.

Ekran startowy aplikacji Yeki, z najbliższymi zajęciami i kodem wejścia.

Pytania o kartę sportową i podatki

Czy karta sportowa od pracodawcy jest opodatkowana?

Co do zasady tak: według art. 12 ust. 1 ustawy o PIT wartość nieodpłatnych i częściowo odpłatnych świadczeń jest przychodem ze stosunku pracy. Wyjątkiem może być karta sfinansowana w całości z ZFŚS, w granicach rocznego limitu zwolnienia. Sprawdź swój przypadek z księgowym.

Czy karta sportowa z ZFŚS jest zwolniona z podatku?

Może być, jeśli jest sfinansowana w całości z ZFŚS, przyznana z uwzględnieniem kryterium socjalnego i mieści się w rocznym limicie z art. 21 ust. 1 pkt 67 ustawy o PIT. Kwotę limitu sprawdź w aktualnym tekście ustawy.

Czy od karty sportowej płaci się składki ZUS?

Karta finansowana z ZFŚS co do zasady nie wchodzi do podstawy wymiaru składek. Karta opłacana ze środków firmy co do zasady wchodzi, z wyjątkami, które ZUS ocenia różnie. W razie wątpliwości możesz wystąpić do ZUS o interpretację indywidualną.

Czy dopłata pracownika do karty zmienia podatek?

Tak. Gdy pracownik płaci część ceny, przychodem jest co do zasady tylko część sfinansowana przez pracodawcę. Dopłata może też zmienić rozliczenie VAT po stronie firmy, więc omów ją z księgowym.

Czy mała firma bez ZFŚS może dać pracownikom kartę sportową?

Tak. Bez ZFŚS karta opłacana przez firmę jest co do zasady przychodem pracownika, od którego pobiera się zaliczkę na PIT. Prostszym startem bywają zniżki w kilku siłowniach blisko biura, za które firma nie płaci.

Ikona aplikacji Yeki

Aplikacja Yeki

Za darmo dla osób, które trenują z siłownią lub specjalistą korzystającym z Yeki.